Matematik Eğitimi

Montessori ile Öğreniyorum Projesinde Matematik Eğitimi

Çocuğun hayatındaki matematik, özellikle de ilk yıllarında, çevresiyle yaşadığı şekiller, desenler ve mekânsal ilişkilerle doğrudan ilgilenir. Çocuk matematiği sırasıyla ve bir bütün olarak öğrenir. Burada en önemli nokta duyularıyla deneyimlemesidir. İşlemler somut kavramlardan soyut kavramlara doğru ilerler, böylece çocuk soyut matematik kavramlarını da içselleştirebilir. Montessori ile öğreniyorum projesinde yaptığımız matematik etkinlikleri ile çocuklar matematiği keyifli bir uğraş haline getirdi.

Montessori’de kullanılan sade ve yaratıcı materyalleri  projemizde kullandık. Bu sayede çocuklar matematiği “zor” ön yargısıyla değil, keyif aldıkları bir aktivite olarak öğrendiler. Bu eğitim doğrultusunda deneyim edinen çocuklarımızda matematik dersinden keyif almaya başladılar., Çünkü çocuklarımız matematiğin kurallarını ezberlemediler, deneyimleyerek mantığını öğrendiler.

Çocuklarımız projeyle başarı kaynaklı bir güven duygusuna sahip oldular. Projede, Montessori materyallerinin kendi hata kontrol göstergeleri vardı, çocuklar bunları görüp düzenlemelerini yaptılar.  Böylece çocuğun hatasını yetişkin yardımı olmadan kendi başına düzenlemesi sağlandı ve başarı hissi ortaya çıktı. Ayrıca önemli olan çocuğun yaptığı işlemin doğruluğu değil, matematiksel kavramlar ile mantığının öğretilmesiydi.

Velilerimiz, özellikle materyallerin hazırlığında katılımları ile materyaller hakkında hem ayrıntılı bilgi sahibi oldular, hem de diğer veliler ile olumlu ilişkiler kurdular. Çocukların matematik konusundaki ilerlemelerine bizzat şahit oldular.

ZÜBEYDE HANIM İLKOKULU
Tuba ÖZALIN              




















2 yorum: