Kozmik Eğitim


Montessori Felsefesinde Kozmik Eğitim

“Çocuklara çok küçük yaşlardan itibaren üzerinde yaşadığımız dünyanın sadece bize ait olmadığını, dolayısıyla kaynakları kullanırken diğer canlılarla birlikte paylaştığımızı unutturmamalıyız. İnsanoğlu üzerinde yaşadığı gezegenin en akıllı canlısı olmanın sorumluluğunu unutmamalıdır.’’ 
Maria Montessori


      Maria Montessori'nin sözünden de anlaşıldığı üzere Montessori felsefesi insanı doğaya karşı sorumluluklarını öğreterek yetiştirmeyi hedefler. Montessori eğitiiminde doğaya ilişkin konular kozmik eğitim başlığı altında yer alır.Tüm konular sadece öğrenmek değil, bu sorumluluk bilinci ile yetişmek üzere çocuklara aktarılır.

      Kozmik eğitim çalışmaları içerisinde coğrafya, biyoloji disiplerine ilişkin çalışmalar bir arada yer alır. Doğanın önemi çocuklara öğretilerek doğayı sevmeleri hedeflenir. Böylece çocukların evren içinde kendilerini bir yere ait hissetmelerine yardımcı olmaya çalışır. Montessori’ye göre çocukta çevre sevgisi yeşertildiğinde; çocuk doğanın düzenini, güzelliğini ve uyumunu anlayarak bundan mutluluk duyar.

     Montessori kozmik eğitim çalışmaları içerisinde evren, galaksiler, gezegenler, dünyamız, canlı türleri, hayvan ve bitki çeşitliliği ve insanı ele alır ve bunların arasındaki bağlantıyı gösterir. Dünya haritasına dair çeşitli yapbozlar, evimizden evrene küçükten büyüğe sıralama, kıtalar ve hayvanlar çalışmaları, bitki ve hayvan kartları, böcek inceleme, hayvan besleme, bitki yetiştirme gibi alt etkinliklerden oluşur.
ZÜBEYDE HANIM İLKOKULU
Serap ERDEM KESKİN